perjantai 15. toukokuuta 2009

Junasta paiskaaminen ja sieppausväite

Viime aikoinani olen 'kauhuissani' saanut lukea, kuinka 8-vuotias tyttö paiskattiin junasta. Niille, jotka eivät tapausta tiedä, niin ei hätää; Juna ei ollut liikkeessä ja tyttö ei saanut minkäänlaisia vahinkoja. Vahinkojen vähyys johtuu tietojen mukaan selässä olleesta repusta. Ilmeisesti vanhustenkin kannattaisi laittaa reppu selkään talviliukkailla, ettei suurempia vahinkoja pääsisi syntymään. Hieman ihmetyttää, miksi vahingoittumaton 8-vuotias tarvitsee edes apua päästääkseen ylös. Yleensähän tuonikäiset ovat ketteriä kuin apinat, korjaan akrobaatit. Tästä järkyttävästä tapahtumasta, josta on tehty rikosilmoitus, on nyt kulunut pari päivää, eikä poliisi ole löytänyt asialle todistajia.

Se mikä tästä tapahtumasta tekee merkittävän, on tietenkin se, että tyttö oli somali ja mies oli heittänyt rasistisen kommentin: "Mene pois mun edestä senkin pieni apina". Ihmisiä tönitään nurin päivittäin. Itse olin tuon ikäisenä hädin tuskin yli 20 kiloinen (eli tavattoman pienikokoinen) ja kyllä siinä tuli mentyä nurin, jos vähän johon kuhun sattui törmäämään. Eipä tullut mieleenikään tehdä asiasta rikosilmoitusta, mutta toisaalta minut olisi vain 'tönitty nurin', kun ao. tyttö 'paiskattiin junasta'. Väkivaltaurheilua harrastaneena ja ihmisiä paiskoneena, voisin muuten huomauttaa, että jos aikuinen mies oikeasti paiskaa lapsen junasta asemalaiturille, niin ei siinä mikään kevlaristakaan tehty reppu juurikaan suojaa ruhjeilta.

HS:n keskustelukommenteissa vähän väliä toistuu toive, että moinen rasistinen rikos rankaistaisiin ankarimman mukaan. Kaikki ei-rasistiset pahoinpitelyt voidaan toki painaa villaisella, mutta tämä tapaus onkin jo niin törkeä, että joku päivitteli, kun Suomen oikeuskäytäntö on niin heppoinen, että tekijä arvatenkin selviää ilman linnareissua. Jos otetaan hieman happea ja katsotaan, mitä pahimmillaankin tapahtui: Mieshenkilö työntää tahallaan lapsen ulos junasta ja haukkuu tätä + Lapsi selviää vammoitta. Enpä kyllä millään näe, miksi tästä tapauksesta pitäisi linnaa antaa. Enkä edes näe, miksi tästä ylipäätänsä pitäisi sen kummemmin ilmoittaa edes poliisille. Ehkä siinä tapauksessa, että tekijä oikeasti olisi töninyt lapsen ulos junasta ja sen jälkeen polkenut tätä saappaallaan, niin että lapsi olisi saanut edes lieviä vammoja. Voi sitä syytteiden määrää, jos jokainen tuuppaisu, töniminen ja 'paiskaus' päätyisi poliisin tutkittavaksi.

Mutta sitten itse päivän puheenaiheeseen, vaunuissa olleen lapsen kidnappausyritykseen. Iltalehden mukaan isoäiti oli lastenrattaiden kanssa, kun kolme miestä tulee ja kaappaa vaunut. Tietojen mukaan isoäiti kamppaili miehiä vastaan ja nämä pakenivat huomattuaan lähistöllä vartijat. Iltasanomien versiossa puhutaan sieppausväitteestä ja todistajien puutteesta.

Kummallista, että itsestään rauennut tuuppaisutilanne(väite) on merkittävä rikos, mutta sattumalta purkautunut kaappausyritys(väite) on vain pikkujuttu. Vaikka en lapsia omaakaan, niin mielestäni on hirvittävää, että joukko miehiä tulee kaappaamaan vanhukselta vaunuissa olevan pienokaisen. Kuten sanottua, tahallista ja tahatonta tönimistä tapahtuu päivittäin ja tyttö selvisi vammoitta. Lapsen kaappaaminen on harvinaista, eikä missään mainittu, että vanhus olisi selvinnyt vammoitta (joskin näin oletan kuitenkin tapahtuneen). Tapahtuma jäi vain yritykseksi, joten on turha jossitella ja pohtia, mitä olisi tapahtunut, jos teko olisi onnistunut.

Molemmissa tapauksissa täytyy kuitenkin hieman kummastella poliisin tehottomuutta. Turvakameroiden kanssa tekemisissä olleena voinen sanoa, että ei kyllä mene montakaan minuuttia siihen, että saadaan onko tilanne tallentunut kameroille vaiko eikö. Eri asia sitten onkin, että pystytäänkö tallenteesta sanomaan mitään suuntaan tai toiseen. Toisaalta, parempi ensin tutkia kunnolla ja vasta sitten hutkia. Eipä minunkaan oikeastaan näistä aiheista kannattaisi mitään kirjoitella, kun en paikalla ole ollut, eikä tarkkaa selontekoa ole tarjoilla. Hyvä vaan, että molemmissa tapauksissa selvittiin ilman suurempia seurauksia.

Ehkäpä hiljennyn odottamaan tarkempia tietoja ja uusia rikoksia, joita näemmä väistämättä tässäkin maassa päivittäin tapahtunee.

-PYO
ps. Sieppausväitteen tekijät muuten olivat em. lähteiden mukaan tummia ulkomaalaisperäisiä. Mutta jätän sen tässä mainitsematta, etten leimaantuisi rasistiksi.

2 kommenttia:

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Meinasin kirjoittaa samasta aiheesta blogiini, mutta joku ehti näköjään ensin. Molemmat ovat ikäviä rikoksia, mutta lievempi niistä näyttää saavan enemmän huomiota, syystä jota en tähän kirjoita mutta jonka varmaan tiedät. (Vai kuka voi vakavissaan väittää, että vauvan sieppaaminen on lievempi rikos kuin 8-vuotiaan nurin tönäiseminen?)

Pakollinen pilkunviilaus: vauvan isoäiti ei ole välttämättä vanhus, vaan voi ihan hyvin olla 40-50 vuotias :-).

Hesarikin on pakon edessä tarkentanut otsikointiaan - junasta paiskaaminen on muuttunut
tönäisyksi asemalaiturilla.

Poliittisesti epäkorrekti kirjoitti...

Oikeassa olet. Muistaakseni jossain uutisessa oli tosiaan mainittu, että isoäiti oli n. 50-vuotias.