torstai 14. tammikuuta 2016

Seksuaalinen häirintä ja katupartiot

Kölnissa ahdisteltiin lukuisia naisia uudenvuoden aattona. Toimintaan osallistui lukuisia arabitaustaisia miehiä. Vaikuttaisi siltä, että itse toiminta oli kaoottista, mutta sen suunnittelu järjestelmällistä. Motiivina on osin tyydytyksen saaminen, osin naisen häpäiseminen. Joukko miehiä piirittää naisen, jolloin pakoon pääsy ja sivullisten osallistuminen estetään. Tämän jälkeen osa kopeloi naista (#lääppijä) ja sen jälkeen luikkii karkuun, jos tilanne ei etene raiskaukseksi. Ilmiö on erittäin hankala, koska väenpaljouden takia tekohetekllä on vaikea puolustautua ja jälkikäteen taas on hankala osoittaa, että ketkä ovat osallistuneet lääppimiseen ja ketkä vain pyörineet paikalla.


Meinasin aluksi kirjoittaa, että "Suomessa tällaista tilannetta ei ole vielä esiintynyt", mutta valitettavasti tuo ei olekaan totta. Uudenvuoden aattona ahdisteltiin seitsemää naista Helsingissä.
Kaikissa poliisin tutkittavina olevissa tapauksissa tekijöitä on kuvailtu ulkomaalaistaustaisiksi miehiksi.
Muutenkin raiskausmäärät ovat olleet viime aikoina nousussa.
Poliisille ilmoitettujen raiskausrikosten määrä on kaksinkertaistunut viimeisten 16 vuoden aikana.
Osin tilasto selittyy lakimuutoksella ja määrittelyeroilla. Virallisen totuuden nimissä uutisessa pitää tietenkin mainita, että suurin osa raiskauksista on suomalaisten tekemiä.
Suurin osa epäillyistä raiskaajista on Suomen kansalaisia, vaikka julkisuudessa onkin puhuttu paljon maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden epäillyistä rikoksista.

Poliisin epäilemistä raiskaajista reilut 26 prosenttia oli viime vuonna ulkomaalaisia. Kasvua vuosituhannen alkuun on tullut noin 10 prosenttiyksikön verran.
Tässä kannattaa muistaa, että ulkomaalaisten osuus ei siis sisällä ulkomaistaustaisia, joilla on Suomen kansalaisuus. Tilastokeskuksen sivuilta en löytänyt uusia tilastoja, mutta vuonna 2012 ulkomaankansalaisia oli noin 3,6%. Tarkempaa jakaumaa seksuaalirikoksista kansalaisuuksien mukaan voi ihastella täältä.

Syyrian tilanteen seurauksena pakolaismäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti myös Suomessa.
Turvapaikanhakijamäärät Suomessa ovat 2000-luvulla vaihdelleet noin 1 500 ja 6 000 hakijan välillä. Suomeen saapui vuoden 2015 aikana 32 478 turvapaikanhakijaa. Vuonna 2014 turvapaikanhakijoita oli 3651.
Ketään aivoilla varustettua ei tietenkään yllätä, että samalla on lisääntynyt pahoinpitelyt ja teinityttöjen ahdistelut pakolaisten toimesta.
Yksistään Helsingin poliisille on lyhyen ajan sisällä tullut rikostutkintaan pahoinpitelyitä, näpistyksiä, laittomia uhkauksia, taskuvarkauksia ja seksuaalista häirintää, joka on kohdistunut teinityttöihin.
MTV Uutisten tietojen mukaan kyseisiä rikosepäilyjä on tutkinnassa ympäri Suomea. Lähes kaikissa tapauksissa rikoksista epäillään Suomeen turvapaikanhakijoina tulleita irakilaismiehiä.
Ikävintä tässä on tietenkin se, että uhrit ovat alaikäisiä, eivätkä tällöin välttämättä ymmärrä flirtin ja ahdistelun eroa.
Poliisin arvio on, että esimerkiksi osa ahdistelujutuista jää pimentoon, koska osa nuorista tytöistä ei tee asiasta ilmoitusta, vaan lähtee lähentelyihin mukaan.
Poliisi myöntää, että ei ole onnistunut tehtävässään.
Näitä kyseisiä rikoksia on nyt alkanut ilmetä kasvavassa määrin. Turvapaikanhakijoiden keskinäiset nahistelut ja heidän aiheuttamansa rikollisuus tulevat vain lisääntymään. Uhkakuvia pitäisi ymmärtää paremmin. Tämä on ollut sinisilmäistä ja käsittämättömän huolestuttavaa
Onko syy poliisin strategiassa, resursseissa vai missä? Oli syy mikä tahansa, niin seuraus ei ole yllättävä. Kun häirintä ja rikollisuus kasvaa, niin myös pelko uhriksi joutumisesta kasvaa. Luonnollisesti vanhemmat myös pelkäävät lapsiensa puolesta. Tähän kun lisätään vielä se, että poliisi ei ole kyvykäs panemaan ilmiötä kuriin, niin ei ole yhtään yllättävää, että tavalliset kansalaiset yrittävät itse tehdä asialle jotain. Osa haluaa rajat kiinni (=rasismi), osa haluaa turvapaikanhakijoiden tarkempaa valvontaa (=rasismi), ja osa haluaa osallistua katupartiointii (=rasismi).

Katupartioinnista nimekkäin ryhmä lienee Soldiers of Odin. Ryhmittymän Facebook-sivuille on laitettu kannaontto, jossa pyritään oikomaan ennakkoluuloja.
Soldiers Of Odin ei ole: -Rasistinen ryhmä. -Kansallissosialistinen liike. -Huumejengi. -Moottoripyöräkerho. -Rikollisjärjestö.
Myös sekin on totta että, kerhossa on rikollistaustaa omaavia henkilöitä. Rikollistausta on mennyttä elämää, johon kukaan meistä ei voi vaikuttaa. Tulevaisuuteen voimme vaikuttaa hyvin paljon. 
Mutta!
On totta että kerhon perustaja on aatteiltaan kansallissosialisti.
Yritin löytää kerhosta jotain tietoa, mutta kummempia tietoja en löytänyt pienellä googlauksella. Oletin, että ryhmittymä oli alunperin Ruotsista/Norjasta peräisin, mutta tälle ei löytynyt lähdettä, joten ilmeisesti kerho on täysin kotimainen. En myöskään löytänyt mitään tietoa kerhon perustajasta tai hänen mielipiteistään. Lähtökohtaisesti en itse liittyisi kerhoon, jos tietäisin, että kerhon perustaja on umpinatsi tai muunlainen poliittinen urpo. Toki, jos se ei kerhon toimintaan tai muuhun mitenkään liity, niin eipä siinä sitten kummempaa.
Soldiers Of Odinin toiminta ei keskity pelkästään partiointiin. Harrastamme yhdessä urheiluaktiviteetteja ja muuta vapaa-ajan viettoa. Soldiers Of Odin on myös harjoittanut hyväntekeväisyyttä esim: Porissa. Porin Odinit keräsivät vaatteita, sekä muita tarpeita kotinsa menettäneelle perheelle. Perheen talo paloi ja sen mukana lähes kaikki omaisuus tuhoutui.
Ylläoleva oli jäänyt pois iltalehden uutisesta. Koko kirjoitusta ei ilmeisesti voinut uutiseen lainata, joten jotakin oli jätettävä pois. Harmi, että tuo jäi, koska minulla ainakin on ollut kuva, että porukka on lähinnä kasassa vain katupartiointia varten.

Tämänkaltainen kansalaisuusaktiivisuus on toki saanut poliittisen kentän pasmat sekaisin.
Tällainen katupartiotoiminta ei kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan. Sitä ei tule hyväksyä, eikä siihen pidä kannustaa, kirjoittaa [kokoomuksen] eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen.
Sellaista yksityistä katupartiointia, jossa partio kokee tehtäväkseen vahtia jotain erityisryhmää, ei voida hyväksyä, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen [kesk] kirjoittaa.
Valvontatehtävä kuuluu viranomaisille, tässä tapauksessa yksiselitteisesti poliisille. Yksityiset katupartiot ovat omiaan lisäämään turvattomuuden tunnetta erityisesti, kun niiden kerrotaan toimivan jonkin uhkakuvan perusteella, SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen kirjoittaa. Poliisin työtä ei pidä kuormittaa enää sillä, että ne joutuisivat puolestaan valvomaan, mitä katupartiot tekevät, Paananen jatkaa
[Kokoomuslainen sisäministeri Petteri] Orpo on huolissaan myös siitä, että katupartiot aiheuttavat lisätyötä poliisille.
Julkisuudessa esillä olleissa katupartioissa on mukana tuomittuja väkivaltarikollisia ja järjestäytynyttä äärioikeistoa, eikä tällaisille joukkioille tule antaa yhteiskunnan taholta hyväksyntää. On otettava huomioon, että jos äärioikeiston katupartiointi sallitaan, on olemassa riski, että tälle partioinnille syntyy myös erilaisia vastapartioita. Tällaista tilannetta on vaikea hallita, eikä sellaista saa päästää syntymään, [vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa] Pekonen muistuttaa.
Katupartiointi ei lisää turvallisuuden tunnetta, vaan vähentää sitä. Suomi on oikeusvaltio, ja oikeusvaltioon ei kuulu turvautuminen oman käden oikeuteen, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto painottaa.
Ulkoilma antaa hyvää mieltä, ja lenkkeily eri porukoissa nostaa kuntoa, mutta yleisestä turvallisuudesta huolehtiminen kuuluu viranomaisille, kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä puolestaan kiteyttää.
Sampo Terho (PS) kertoo
Kaikilla toki on oikeus kulkea kadulla ja kutsua sitä partioinniksi, jos haluaa. Mihinkään poliisitehtävien suorittamiseen tällaiset partiot eivät silti ole oikeutettuja, vaan ainoastaan ilmoittamaan mahdollisista havainnoistaan viranomaisille.
Myös lakiprofessorit ovat tuoneet asiantuntemuksensta (vai kantansa?) esille.
Perustuslaki tai Suomen hyväksymät kansainväliset sopimukset eivät aseta esteitä kieltämiselle, arvioivat professori Juha Latvapuro Turun yliopistosta sekä Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen.
Sen sijaan meillä on YK:n rotusyrjintäsopimukseen perustuva velvollisuus kieltää tällaisten rasististen motiivein toimivien järjestöjen toiminta
Se ei oikeuta sellaista toimintaa, että rasistisissa tarkoituksissa tuolla on joku joukko muka järjestystä ja turvallisuutta ylläpitämässä. Pikemminkin sellainen joukko toimii tavalla, joka tuottaa turvattomuutta.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjaus on ollut, etteivät rasistisin tarkoitusperin toimivat järjestöt voi vedota kokoontumisvapauden kaltaisiin perusoikeuksiin.
Vedetäänpäs ensin vähän henkeä... *huoh* *puuh*

Näyttäisi siltä, että kritiikissä on kaksi suuntausta: 1) "koska rasismi!!!" ja 2) "koska ei-poliiseja".

1)  Tuo EIT:n linjaus on kyllä erikoinen. Koskeekohan sama myös muita aatteita? Esimerkiksi monet uskonnot sisältävät vihapuhetta toisuskoisia ja uskonnottomia kohtaan. Oletan, että uskonnoilla on erikoisokeuksia, koska... öö... jotain.

En tiedä, mitä kaikkia katupartioita on tällä hetkellä olemassa, mutta yleisesti partioiden leimaaminen rasistiseksi toiminnaksi ja sen takia kiellettäväksi vaikuttaa kovin ennakkoluuloiselta. Esimerkiksi tuo Odinin porukka ilmoittaa itsensä maahanmuuttokriittiseksi, mutta ei rasistiseksi. Kuka tekee tulkinnan, milloin toiminta on rasistista ja milloin ei? Kuka tulkitsee milloin "vahditaan jotain erityisryhmää"? Kuka tulkitsee milloin ryhmän "kerrotaan toimivan jonkin uhkakuvan perusteella"? (ja miksi tuo muka lisää turvattomuutta?) Kuka tulkitsee milloin toiminta on "rasistisissa tarkoituksissa muka tehtyä"? Professori Ojanenko asettuu jumalan ääneksi?

2) Ensinnäkin jokaisella Suomen kansalaisella on yleinen kiinniotto-oikeus ja luonnollisesti lupa puolustaa itseään. Tämän lisäksi on olemassa auttamisvelvollisuus, mutta ainakin oheisen linkin perusteella henkilö ei ole velvoitettu puuttumaan raiskauks-, pahoinpitely- tms. tilanteeseen. Velvollisuudessa puhutaan onnettomuuksissa auttamisesta, mutta ei rikoksen uhrien auttamisesta. Jopas jotakin.

Katupartiolla on siis oikeus tehdä kiinniotto siinä missä esim. vartijallakin, riippumatta siitä onko rikollista taustaa tai ei. Se, että kansainväliset sopimukset tai perustuslaki eivät aseta esteitä katupartioinnin kieltämiselle kuullostaa epäilyttävältä. Se, että lähtökohtaisesti oletetaan, että katupartijoijat eivät osaa käyttäytyä, vaan yltyvät oletettavasti ylilyönteihin, sekä oman käden oikeuteen on selvästi ennakkoluuloista (ja jokseekin loukkaavaa). Jos lähtökohtaisesti kiellettäisiin kaikenlainen kokoontuminen, mikäli voitaisiin olettaa, että siitä saattaa seurata ylilyöntejä, niin käytännössä katsoen kiellettäisiin ihan kaikki kokoontuminen. Aina voidaan olettaa, että paikalle saapuu yksi vatipää, joka tekee jotain tyhmää. Ja jos historiaa tutkii, niin vasemmistoaatteellinen kokoontuminen milloin missäkin on johtanut usein miljoonien eurojen vahinkoihin ja poliisien sairaslomiin. Ovatkohan katupartioiden kritisoijat myös kieltämässä vihervasemmisto-aatteisiin perustuvan kokoontumisen?

Jos jotakin halutaan kieltää, niin voisiko kieltää seksististen porukoiden kokoontumisen? Olisiko parempi kieltää raiskaajien liikkuminen ulkona mielummin kuin raiskauksia vähentävän (tai sitä ainakin yrittävän) porukan liikkuminen? Ja minkä tähden katupartiot lisäävät turvattomuutta ja kuluttavat poliisien jo vähäisiä resursseja? Ymmärrän kyllä, että pahimmillaan toiminta voi johtaa mielivaltaisiin maahanmuuttajien pahoinpitelyihin, kuten esim. Saksassa, mutta mihin tarvitaan järjestäytynyttä katupartiointia tuohon. Onhan suomessakin hyökätty pakolaiskeskuksiin ilman, että tekijöillä on ollut katupartiostatus. Ja todennäköisesti poliisin resurssit kuluvat katupartion kiinniottamien ihmisten kuljettamiseen ja ilmoitettujen tapausten tutkimiseen. Mutta eikös se nyt perkele ole poliisin tehtävä ja tarkoitus?!

Monet perustelevat partioiden vastustamista sillä, että antaa poliisin hoitaa hommansa. Sinänsä hyvä idea, mutta kun poliisin resurssit ja ilmeisesti kyvykkyys ei riitä turvaamaan kansalaisten koskemattomuus, niin ei voida vaan istua ihmetellä maailman menoa... varsinkin, jos perheessä sattuu olemaan teini-ikäinen tytär, sekä koulun ja kodin välillä pakolaiskeskus.

Odinin soturit haluaisivat toimia yhteistyössä muiden partioiden kanssa. Sehän olisikin ihan hyvä homma, jos partiossa olisi hippejä ja anarkimarkoja mukana menemässä väliin häirintätilanteissa. Sen sijaan, että putkikatseiset poliitikot sanovat ehdottoman EI:n partiotoiminnalle, niin voitaisiin käydä keskustelua siitä, miten tällaista partiotoimintaa voisi parhaiten suorittaa. Eli miten toiminnasta saisi rasistitonta, turvallisuuden tunteen lisäävää ja poliisin kannalta myönteistä. Mutta se on toki liikaa vaadittu. Kielletään toiminta mieluummin.

Näillä perustein mukavaa, mutta kiellettyä uutta vuotta toivotellen,

-PYO

ps. haku "immigrants beaten in germany" googlesta tuottaa melkoisen kiintoisia tuloksia.

pps. nuoruusvuosina voimakkaasti juopunut nainen puristi takapuoltani ravintolassa #lääppijä

ppps. ai niin, tämä kirjoitus on tietenkin kirjoitettu vain sen vuoksi, että tässä tapauksessa raiskaaja ovat ulkomaalaistaustaisia. Muutenhan raiskaus ei minua pätkääkään kiinnosta

Ei kommentteja: