torstai 26. huhtikuuta 2012

Lyhyttä lisää raiskaustilastoihin

Viimeisen viikon aikana on noussut kohtalainen haloo ulkomaalaisten raiskausaktiivisuudesta. Ensin pari 15-vuotiasta raiskasi luokkatoverinsa. Sitten eduskunnan aktiivisin henkilö, herra Hakkarainen, levitteli naamikirjassa em. heppujen nimiä. Sitten sisäasiainministeri Räsänen heräsi tilanteeseen. Erityisesti tilastot huolestuttivat Räsästä. Puolisen vuotta sitten kirjoitin oikeastaan kaiken tarvittavan ulkomaalaisten raiskaustilastoista. Tuolloin käsittelyssä oli kuitenkin vain epäiltyjen määrä. Nyt on tarjoilla myös tuomittujen määriä.

Koska tärkeimmät seikat tuli jo viimeksi esitettyä, niin keskityn tässä jälleen kerran informaation välitykseen. Ensinnäkin, raiskaavathan ne suomalaisetkin. Mukavasti julkisuuteen ponnahti samaan aikaan uutinen, missä todetaan, että poliisi kehoitti raiskattua vaikenemaan asiasta. Räsäsenkin ensimmäinen aatos on, että suomalaisten tekemistä raiskauksista ei tehdä ilmoituksia:
Hän[Räsänen] pitää myös mahdollisena sitä, että ulkomaalaisten tekemistä raiskauksista ilmoitetaan helpommin. Tämä ei kuitenkaan yksin selittäisi surullisia raiskauslukuja.

Harvoin törmään yhteen uutiseen, joka on näin pullollaan älyttömyyksiä, mutta kuten viimeksi tuli todettua, niin suhteelliset luvut ovat sen verran hurjat, että ilmoittamatta jääneitä raiskauksia tulisi olla moninkertainen määrä ilmoitettuihin verrattuna, jotta suhteelliset tilastot olisivat tasaiset. Räsänen ei kuitenkaan halua peitellä tilastoa ja kaipaakin, että taustalla olevat tekijät selvitetään.
Mikä on syy siihen, että joissakin maahanmuuttajaryhmissä on suurempi riski syyllistyä raiskaukseen?

Hieman koomiselta kuulostaa käyttää sanaa "riski" tässä yhteydessä. Jotenkin tuntuisi, että raiskaaminen on pitkälti omavalintaista, eikä johdu esim. pitkäaikaisesta tupakoinnista tai liikunnan vähyydestä. Tässä voin olla väärässäkin. Toisin kuin Räsänen, minä en ole lääkäri.
Ongelmaa ei ole syytä vähätellä, mutta valtaosa ulkomaalaisista käyttäytyy hyvin.

Viime kerralla aiheesta kirjoittaessani päädyin tilastoon, että (lähes) vuoden aikana keskimäärin epäillyksi raiskauksesta joutuu noin 1/1500 ulkomaalaisesta henkilöstä. Luku on siis kohtalaisen pieni.
Maahanmuuttajien kotouttamiskoulutuksessa tullaan jatkossa korostamaan entistä enemmän seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Pienenä vinkkinä: katsokaa niistä tilastoista, millä taustatekijöillä varustetuilla henkilöillä on ongelmia itsemäärämisoikeuksien ymmärtämisen kanssa. Tuskin tämä koskee kaikkia maahanmuuttajia. Voitaisiin säästää taas muutama euro prosessissa, ja luulisi, että esim. Virolaisia vituttaisi kuunnella, kuinka täällä ei saa raiskata, kun heidän maassaan raiskataan suhteellisesti vähemmän kuin täällä. (Oheinen tilasto on pelottava suomalaisten kannalta, joskin hieman epäilen tuon tilaston tarkkuutta). Valitettavasti anti-rasistinen ilmapiiri taitaa estää tällaisen järkiperäisen toiminnan.
Pian julkistettavassa sisäisten turvallisuuden strategiassa pyritään puolestaan parantamaan muun muassa raiskauksen uhrien hoitoonohjausta.

Hyvä näin. Parempi tietenkin olisi, jos ennaltaehkäisyn takia uhreja ei tulisi. Jokseenkin pelottavaa, että sisäinen turvallisuusstrategia on muotoa "sitten koululainen jää auton alle, niin roska-auto saapuu pikaisesti paikalle siivoamaan sotkun".
Toimia naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi tarvitaan kautta linjan.

Hyvä näin. Parempi tietenkin olisi, jos myös miehiin kohdistuvaan väkivaltaan kiinnitettäsiin huomiota. Kuten täällä on kirjoitettu, niin miehiin kohdistuu suhteellisesti enemmän väkivaltaa kuin naisiin.
Nyt jo esimerkiksi sukupuoliyhteys avuttomassa tilassa, esimerkiksi juopuneena, olevan henkilön kanssa tulkitaan raiskaukseksi.

Jos juopuneena sukupuoliyhteydessä oleminen on raiskaus, niin en liene ainoa suomalainen, joka on raiskannut ja tullut raiskatuksi samalla. Onneksi lakiteksti on fiksumpi kuin sisäasiainministeri
Raiskauksesta tuomitaan myös se, joka käyttämällä hyväkseen sitä, että toinen tiedottomuuden, sairauden, vammaisuuden, pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia on kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan, on sukupuoliyhteydessä hänen kanssaan.


Mitä tästä kaikesta opimme? 1) Puolessa vuodessa ei ole tapahtunut positiivista kehitystä raiskaustilastojen suhteen. 2) Ministeri huomaa vihdoin asian, joka on ollut jo vuosia tiedossa. 3) Kyseinen ministeri laukoo melkoisesti hölmöyksiä. 4) Hakkarainen eksyy lööppilehtien sivuille teki mitä tahansa.

-PYO
ps. Lisää Hakkaraista ensi kerralla.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mies tanssittaa naista ravintolassa ja puhelee mukavia. Toistaa tämän ja kysyy, saako tarjotan drinkin, ja on edelleen kiva. Ilta päättyy vapaaehtoiseen sukupuoliyhteyteen.

Koskahan tällainen käyttäytyminen tulkitaan raiskaukseksi? Femakot eivät ole sitä vielä oivaltaneet.