perjantai 2. syyskuuta 2011

Onko huomenna Kaljantai?

Peruspalvelu-ministeri Maria Guzenina-Richardson laimentaisi keskioluen 3,5 prosenttiseksi ja Sisäasiainministeri Päivi Räsänen haluaa oluthanat kiinni jääkiekko-otteluista. Miksi? Miksi ministerit haluavat säädellä, mitä myrkkyä vapaa kansalainen itsensä sisään kaataa?

Ruotsissa kulutus on neljänneksen vähäisempää kuin Suomessa, ministeri [Guzenina-Richardson] perustelee Turun Sanomissa.

Onneksi uutisissa on Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton johtajaa, joka TIEDOLLA tyrmää tällaiset typerät LUULOT. Ruotsissa juodaan väkevämpää kaljaa kuin Suomessa. Yleisesti ottaen ne, jotka haluavat humaltua, humaltuvat! Jos oluesta ei saa tarpeeksi alkoholia, niin käydään alkosta ostamassa kossupullo. Jos kossupulloa ei saa ostettua, käydään huoltoasemalta ostamassa Lasolia tai sitten kokkaillaan kotosalla omat keitokset. Virosta viinaa saa ja helvetti jäätyy ennenkuin Venäjällä kielletään viina.

Räsänen kiristäisi alkoholipolitiikkaa edelleen korottamalla verotusta ja kieltämällä mielikuvamainonnan. Hän olisi valmis rajoittamaan myös alkoholin saatavuutta.

Alkoholia kuluttavat eniten ne, jotka sitä tarvitsevat. Kun työ tai elämä muuten on stressaavaa pulloon tartutaan helpommin. Kun pullon hinta on huikea, jää rahaa muuhun huomattavasti vähemmän. Kun rahaa jää vähemmän esim. lasten koulukirjoihin, niin ongelmat periytyvät myös jälkikasvulle. Alkoholin saatavuuden rajoittamista on kokeiltu jo aikaisemminkin. Seuraukset olivat lähinnä surkuhupaisat. Kun ottaa huomioon, että poliisin resurssit pienenee, niin on erittäin järkevää työttää heille lisää työtä. Sivumennen sanoen on myös hyvä, että poliisi käyttää resurssejaan esim. verkkokeskustelujen valvomiseen ja muuhun hömppään, kun samalla esim. väkivaltarikokset ovat hurjassa kasvussa.

Mainitaan nyt vielä, että tupakka-askeihinkin halutaan kuvia tuhoutuneista keuhkoista. Tutkimuksen mukaan "Varoitukset kannustavat tupakoijia lopettamaan ja ehkäisevät tupakoinnin aloittamista". Akateemisena ihmisenä huomioni kiinnittyy käytettävään termistöön. "Ehkäistä" viittaa selkeästi siihen, että tupakoinnin aloittaminen vähentyy kuvien myöntä. Hyvä näin. Termi "kannustaa" taas edustaa ennemminkin mielikuvan vahvistumista, ei niinkään itse toiminnan suorittamista. Rivien välistä on siis luettavissa, että ne jotka tupakoivat, jatkavat tupakointia oli kuvia tai sitten ei.

Mainonta ja mielikuvien muokkaus näyttäisi olevan jonkinlainen kattoteema tässä. En millään jaksa uskoa, etteivät kaljaa juovat tai tupakkaa polttelevat henkilöt tiedostaisi, että harrastavat epäterveellistä juttua. (Työikäisten) kuolinsyytilastot kertovat hyvin, että alkoholi on suomalaisille myrkkyä. Myös seplevaltimotauti ja keuhkosyöpä on suomalaisille yleinen kuolinsyy. Tupakointi lisää riskiä sairastua molempiin tauteihin. Mutta, mutta... tapaturmat ja itsemurhat ovat myös yleisiä syitä siirtyä manan maille. Alkoholin käyttö varmasti on osallisena noihinkin, mutta eikö olisi fiksua keskittyä ehkäisemään onnettomuuksia ja itsemurhia.

(Taaskin akateeminen mieleni muuten lukee tilastoa kummaksuen. Tapaturma ei aiheuta kuolemaa, vaan tapaturman aiheuttamat vammat. Sama pätee itsemurhiin, mutta molemmat ovat kyllä ihan ymmärrettäviä kansanomaisina termeinä. Tupakointi ja alkoholi ei suoranaisesti tapa sellaisenaan, vaan lisää riskiä siihen sun tähän. Alkoholin yliannostus toki johtaa kuolemaan, mutta jotenkin uskoisin, että tässä yritetään viestiä ennemminkin pitkäaikaisen käytön haitoista. Lista on täten melkoisen epäuskottava, koska osa on yksittäisiä sairauksia ja osa sairauksien syitä. Koska olen laiska, niin käytän silti tätä, kun nyt sattui ekana löytymään.)

Mutta takaisin itseasiaan: Itsemurhiin. Terveyskirjasto kertoo mukavasti itsemurhista. Miehet tekevät noin kolminkertaisen määrän itsemurhia naisiin verrattuna. Yleisimmät keinot ovat myrkyt, hirttäytyminen, ampuma-aseet ja hukuttautuminen.
Suomalaiselle itsemurhalle tunnusomaisia piirteitä ovat aikaisemman itsetuhoisen käyttäytymisen lisäksi mielenterveyden vaikeudet, erityisesti masennus ja alkoholiongelmat, negatiivisten elämäntapahtumien kuten erojen ja menetysten suuri määrä, sosiaalisen tuen puute sekä vakavat somaattiset sairaudet.

Jos kuolinsyytilastot ovat synkät, niin ylläolevat syyt ovat karut. Mielenterveyden hoito on tässä maassa retuperällä (vaikkakin itsemurhat ovat vähentyneet, kiitos hyvän mielenterveydenhoidon ja yleisten asenteiden). Kannattaa myös muistaa, että mielenterveysongelmat lisäävät jälkikasvun juomisinnokkuutta. Ministerit haluavat kaljat laimeammiksi ja pois joukkotapahtumista. Joko tiedotuksessa on puutetta tai sitten ministereitä ei pätkääkään kiinnosta suomalaisten (eritoten miesten) hyvinvointi. Viis siitä, että voivat pahoin ja tappavat itsensä, kuhan eivät tee sitä humalassa.

Niille, jotka jaksavat pauhata tasa-arvosta työelämässä lanseeraan tässä uuden lausahduksen: "Naisen kuolema on 2,3 miehen kuolemaa". Odotan, että presidentti harmittelee jossain vaiheessa myös tätä suhdetta.

Elikkäs, alkoholi aiheuttaa ongelmia sekä käyttäjälle, ympäristölle, että jälkikasvulle. Alkoholin käyttöä ei tule säätää veroilla ja rajoituksilla. Kun ihmiseltä kielletään jokin vapaus, niin tulee paha mieli. Kun alaikäisiltä kielletään alkoholin käyttö, niin nuo nuoret kapinalliset saavat sosiaalista statusta, kun juovat salaa. Kukapa taas haluaisi olla teini-iässä porukan ulkopuolinen? Mielikuvat ja aikuisten esimerkillinen käyttäytyminen on fiksumpi vaihtoehto. Myös mielenterveyden hoitoon tulisi panostaa, että voidaan ehkäistä (itse)murhat ja tulevien sukupolvien alkoholisoituminen. Toisaalta, voisihan sitä ehkä myös joskus hamassa tulevaisuudessa harkita, josko mielenterveysongelmat ennaltaehkäistäisiin, eikä vain hoidettaisi jälkikäteen...

Kirkasta viikonloppua kaikille!

-PYO
ps. Tässä vielä alkoholista maailman mittakaavassa

2 kommenttia:

Poliittisesti epäkorrekti kirjoitti...

http://www.iltalehti.fi/terveys/2011090714343698_tr.shtml

"Keskivahvojen alkoholijuomien poistaminen ruokakaupoista säästäisi 350 henkeä vuodessa"

Kirjoituksessa mainittujen kuolinsyytilastojen mukaan n. 1800 henkeä (huom. vain työikäiset huomioitu) kuolee vuosittain alkoholiin. Olutuudistuksen jälkeen luku olisi siis n. 1450. Eli laskua tulisi n. 20%.

Poliittisesti epäkorrekti kirjoitti...

Yllä oleva tutkimus on siis Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama. THL:n pääjohtaja Pekka Puska toivookin, että oluet siirrettäisiin Alkoon (jonka hallituksen varapuheenjohtajana hän toimii).
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011090814345180_uu.shtml

Kakkosolut tappaisi myös pikkukaupat. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011091214373486_uu.shtml

Tuolla logiikalla väkevien salliminen kyläkaupoissa voisi pitää ne paremmin hengissä. Tällöin ei sunnuntaiaukioloajoista tarvitsisi murehtia. Kysymys kuuluukin: Haluaako hallitus paapoa kansalaisia rajoittamalla alkoholin saantia vai haluaako hallitus pitää palvelut hengissä ja lisätä liikevaihtoa?