maanantai 28. lokakuuta 2013

Turkista Suomeen perehdytettynä

Vihdoin ja viimein Suomen maahanmuuttokäytäntöihin on tullut pieni järjen häivähdys. Pakolaisille annetaan perusteellinen perehdytys Suomeen. Kerrotaan kulttuurista ja käytännöistä, eroista ja toivonmukaan myös yhtäläisyyksistä.
Suomalaisten alkoholinkäyttö voi tuntua hämmentävältä, jopa pelottavalta.
Niinpä niin. Tuskinpa se alkoholinkäyttö on pelottavaa vaan se, että alkoholin vaikutuksen alaisena käyttäytyminen voi olla pelottavaa. Materiaalia en ole kokonaisuudessa nähnyt, joten en voi tarkemmin ottaa kantaa, että onko siellä jotain älyvapaata juttua. Toivottavasti materiaalissa ei vain keskitytä kertomaan, miten suomalaiset käyttäytyvät. On mielestäni erittäin tärkeää, että niitä ongelmia, mitä pakolaiset ovat täällä kohdanneet käsitellään materiaalissa. Ainakin on mainittu, että lasta ei saa kurittaa. Toivottavasti materiaalissa on myös painotettu naisten ja tyttöjen oikeuksia, sekä uskonnonvapautta. Lisäksi materiaalissa kannattaisi mainita, että väkivalta, oman kädenoikeus yms. ei ole laillista. Voisi myös olla fiksua mainita, että Suomessa kansa luottaa poliisiin ja korruptio on vähäistä, sekä asioita reguloidaan melkoisesti. Suomessa tulee lähteä siitä, että mitä vähänkään merkittävää rupeaa tekemään, niin siitä on asetuksia (esim. talon rakentaminen, yrityksen perustaminen jne.)

Eniten jutussa kuitenkin mietityttää, että miksi Iranista Turkkiin paennut henkilö siirtyy Suomeen.
Azadkin odottaa innokkaasti Suomeen muuttoa. Iranissa elämä tuli hänelle mahdottomaksi, mutta Turkissakaan se ei ole ollut helppoa.
Taloudelliset vaikeudet piinaavat. Azadilla on Turkissa vaimo, joka on masentunut. Mies ottaa joka ilta unilääkkeen pystyäkseen nukkumaan.
"Tiedän, että Suomessa työn löytäminen ja kylmä ilma voi olla vaikeaa, mutta täällä on vielä vaikeampaa. Siellä minusta ainakin tulee normaali kansalainen", hän uskoo.
Turkissa ei ole ollut helppoa, koska on taloudelliset vaikeudet ja masentunut vaimo. Suomi on kuitenkin kallis maa asua. Esimerkiksi Helsinki on Top20-listalla kalleimpien kaupunkien joukossa. Miksi Azad olettaa, että Suomessa taloudelliset vaikeudet eivät piinaisi? Suomessa on kylmä ja vähän töitä tarjoilla, mutta Turkissa on vielä vaikeampaa. Miksi? Työttömyysaste on Turkissa noin 9% hujakoilla ja Suomessa 8% tienoilla.

Videolla näkyy rouva, joka osaa kehnoa englantia ja toteaa suomen vaikeaksi, tai ainakin hyvin erilaiseksi kieleksi. Turkin kieltä hän kuitenkin osaa. Onko hänen parempi tulla Turkista Suomeen?

Turkki on hyvin potentiaalinen maa liittymään EU:hun lähitulevaisuudessa. Naapurimaasta Turkkiin tuleet eivät kuitenkaan paikasta tykkää, vaikka eivät osaa kunnolla artikuloida miksi näin. Osaako joku selittää, mistä tässä nyt on oikein kyse?

-PYO

Ei kommentteja: