maanantai 9. kesäkuuta 2014

Miesten kaltoinkohtelu on "valitettavaa"

Uutisista sai lukea ikävästä asiasta kotimaassa. En tarkoita nyt vauvamurhaajamaammaa, vaan varusmiehen loman eväystä. Varusmiespalvelukseen pakotettu nuori mies halusi päästä intistä vapaalle, jotta pääsisi osallistumaan pääsykokeisiin. Normitilanteessa tämä hoituu nk. asiointivapaalla, eli kun on siviilipuolellla erittäin tärkeää menoa, niin siihen saa osallistua polttamatta lomapäivää. Varusmies on kiinni kasarmilla käytännössä katsoen koko päivän ja tästä palvelusta on hieman päivästä riippuen 12h tai 24h (En tarkalleen muista, kun omasta palveluksesta on niin pitkä aika. Mutta 6:30 herättiin ja iltaan asti leikittiin). Tällaisessa ympäristössä yksikin lomapäivä on todellista juhlaa. Näin ollen kuulostaa hieman epäreilulta, että varusmies joutuisi käyttämään lomapäivänsä siihen, että osallistuu pääsykokeeseen tai johonkin muuhun vastaavaan, jonka ajankohdasta hän ei juurikaan voi päättää, mutta mikä vaikuttaa merkittävästi hänen loppuelämäänsä. Ottaen huomioon, että varusmiespalvelus on täällä pakollinen ja koulutus on lähes välttämätön tekijä, niin pääsykokeisiin pääsyn evääminen on lähes ihmisoikeusrikkomus. Iltalehti toki revittelee otsikolla, sillä tekstistä selviää, että vain asiointivapaa evättiin. Varusmiehelle jäi siis vielä mahdollisuus henkilökohtainen syy -lomaan (HSL).

Puolustusministerimme Carl Haglund sai aikoinaan vapautuksen terveydellisistä syistä. Koska en yksityikohtia tunne, niin en ota päätökseen mitään kantaa. Yleisesti ottaen tuen kyllä sitä, että jos joku ei ole kykenevä maanpuolustuskoulutukseen, tai siitä voi hänelle koitua jopa hengenvaaraa, niin kyseiselle kaverille annetaan vapautus. Mielenkiintoinen kysymys kuitenkin on, että onko kyseinen kaveri sitten sopiva päättämään puolustusvoimain asioista. Onko tasa-arvo mennyt niin pitkälle, että kokemuksella ei ole enää paskan vertaa väliä johtajia valitessa? Yleisen totuuden mukaan pörssiyhtiöille löytyy aina jostain taikapussista pätevä nainen. Eikö RKP:stä todellakaan löytynyt sellaista heppua/mimmiä, jolla olisi ollut inttikokemus? Voiko joku tosiaan osoittaa, että Haglund oli selkeästi parempi vaihtoehto puolustusministeriksi kuin esimerkiksi nykyinen elinkeinoministeri Jari Koskinen (Kok), joka on sotilasarvoltaan yliluutnantti? Jos ministerit vaihtaisivat päittäin paikkaa, niin puoluetasapaino kuitenkin säilyisi hallituksen palleissa...

Mielestäni tapanani ei ole ruotia henkilöitä taustan perusteella, ei edes politiikkoja, mutta tässä tapauksessa otan taustan mielelläni esille, sillä Haglund on suurinpiirtein samanikäiseni, joten oletettavasti inttimeininki olisi ollut meillä molemmilla jossain määrin samankaltainen ja jokseenkin nykyaikainen (verrattuna esim. em. Vapaavuoreen, joka lienee käynyt intin 80-luvulla). Haglundin kommentti mainitusta varusmiehen lomaeväyksestä ja siten ongelmista työ- ja opiskeluelämästä oli luokkaa "valitettavaa". Voi olla, että Haglundin suomenkielentaito ei ole ministeriltä vaadittavalla tasolla, mutta uskoisin, että tässä on kyse muusta kuin kielitaidottomuudesta. Jos asiakas joutuu odottamaan kaupassa vuoroon pitkään, sillä kaupassa on ruuhkaa, se on "valitettavaa". Se, että ihmiseltä evätään tarvittaessa voimakeinoja käyttäen vapaus osallistumasta ammattikorkeakoulun pakollisiin pääsykokeisiin, on hieman enemmän kuin "valitettavaa".
Lähtökohtana tulisi toki olla kaikkien yhtäläinen kohtelu.
No shit?! (Mikähän haloo asiasta olisi tullut, jos kyseessä olisi ollut Draksvigilainen?)
Haglundin mukaan lähtökohtana pitäisi olla se, että varusmies pääsisi pääsykokeeseen, jos se ei haittaa hänen tai joukon koulutusta.
Tästä kommentista paistaa läpi pahasti Haglundin kokemattamuus alalta. Yksittäinen varusmies saa kyllä ihan kylliksi koulutusta palveluksensa kanssa ja yksittäisen varusmiehen merkitys joukon koulutuksessa ei ole juuri minkään painoinen. Eihän armeija oikeasti voi toimia niin, että jos yksi on poissa, niin muut eivät voi toimia. Mitä tällainen tarkoittaisi kriisitilanteessa? Kun Virtanen on kuumeessa, niin kaikki muutkin komppaniasta jäävät korsuun lepäämään?

Toivottavasti Haglund ottaa varusmiesliiton älähdyksen kuuleviin korviinsa ja pistää runtua liikkeelle. Ajatus siitä, että miespuolinen kansanosa pakotetaan varusmiespalvelukseen ja joutuu siellä kohdelluksi vähän miten sattuu on harvinaisen pelottava. Pullamössöpojat on toki oma osansa, mutta ei noin vuoden kestävä intti oikeasti voi asettua loppuelämän tielle yhtään enempää kuin on minimissään tarvis (vapaaehtoisestihan armeijatoimintaan saa minun puolestani yksilö panostaa niin paljon kuin haluaa). 

Joku ehkä ihmettelee, että miksi reagoin näin ärhäkkäästi näinkin pieneen asiaan. Veikkaanpa, että taustalla on oma kokemus, jossa anoin HSL:ää, kun viikonloppuvapaa evättiin. Tarkoituksenani oli päästä ilmoittautumaan kursseille, sillä olin päässyt jo kouluun sisään ja vapautumisen jälkeen kursseille ei olisi ainakaan virallisesti saanut ilmoittautua. Siinä vaiheessa, kun näytti siltä, että edes HSL:ää en ollut saamassa, niin tein jo pakosuunnitelman. Onneksi tuo "loma" kuitenkin myönnettiin, joten rekisteriin jäi moitteeton palvelu. Intin "olet sluibari, kunnes toisin todistetaan" -asenne kaipaisi kyllä rykevää uudelleensuuntausta.

-PYO

edit 3.7.2014:
Viikon visa: Mitä ruokaa tässä on tarjoilla?
Vinkki: Tämä on sellainen ilmaiset vaatteet, ilmainen majoitus ja ilmaiset ateriat, älä valita -tyyppinen ateria.
lähde: http://static.iltalehti.fi/uutiset/inttiruoka2140703AA_uu.jpg

Ei kommentteja: