lauantai 12. toukokuuta 2012

Veltot opiskelijat

Taas kerran saa ihmetellä, mitä liikkuu eliittiherrojen päässä. Tällä kertaa ratkaisuja talouden ongelmiin pohtii STTK:n Mikko Mäenpää. Mäenpää pohtii opiskeluaikojen lyhentämistä. Olen pohtinut kyseistä aihetta itsekin pariin otteeseen. Positiivista Mäenpään pohdinnassa on se, että hän ehdottaa järjestelmän muuttamista opiskelijaystävällisemmäksi. Itse kannatan kahta vuosittaista pääsykoetilaisuutta ja mahdollisuutta opiskella kesällä.
Hän ihmettelee, miksi työurien pidentämisestä keskustellaan lähinnä eläkeikäkysymyksenä samalla, kun opiskelijoilla on kuukausien joulu- ja kesälomat

Ensinnäkin ihminen yleensä tuppaa kaipaamaan lomaa jossain vaiheessa. Yhtä absurdia olisi kysyä, että miksi työntekijöillä on lomaa tai miksi vanhukset ylipäätään päästetään eläkkeelle? Kaikki voisivat tehdä töitä 24/7 kunnes kuolla kupsahtavat (ja sitten kaikki kertynyt omaisuus voitaisiin takavarikoida valtion käyttöön). Eritoten tämä voisi koskea kaikkia Mäenpään kaltaisia luottamustoimihenkilöitä.

Mitä tulee joululomaan, niin opiskelijan jouluvapaat kestävät suurin piirtein kolme päivää: jouluaatto, joulupäivä ja uusivuosi. Loput ajasta opiskelija käyttää tammikuun tentteihin valmistautuessa tai sitten tekemällä harjoitustöitä. Kokemuksesta voisin sanoa, että on sekä opiskelijan ja opettajan edun mukaista, ettei kaikkea koeteta pakata joulukuun 23. päivälle, vaan siirretään osa suosiolla tammikuulle.

Kesälomaa opiskelijoilla on, joskin monet käyttävät sen työntekoon, sillä opintotuella ei oikein eletä ihmisarvoista elämää Suomen "hyvinvointivaltiossa". Ja kuten aikaisemmassa kirjoituksessani mainitsin, kesäduunista saadaan kokemusta ja kontakteja, sekä maksetaan veroja. Kesälomalle usein pyritään löytämään myös kursseja. Vaikka tahti on huomattavasti höllempi, niin kesällä kuitenkin siis opiskellaan. Jotkut tosin käyttävät keväällä viikonloputkin opiskeluun, jotta voivat kesällä sitten hyvällä omatunnolla rentoutua täysillä.

En kiellä, etteikö osa opiskelijoista laiskottelisi joka kesä ja muuna aikana opiskelisi melko tehottomasti. Mediaaniopiskelija ei kokemukseni mukaan kuitenkaan ole tällainen. Aiemmassa kirjoituksessani jo mainitsin, että kyllä varmasti (lähes) jokainen opiskelija haluaisi valmistua mahdollisimman nopeasti ja päästä tienaamaan oikeaa rahaa. Toisin kuin monet muut tuet, opintotuki on vastikkeellista. Ei riitä, että on kirjoilla koulussa, vaan opintojen pitää myös edistyä. Opintotuelle on myös enimmäismäärä: 70 opintokuukautta, eli käytännössä noin kuusi vuotta.

Mäenpää epäili myös sen järkevyyttä, että lukio voidaan suorittaa neljässä vuodessa, kun se onnistuu kolmessakin.

Tuskin kukaan lukiotakaan käy pidempään vain sen takia, että se on mahdollista. Eiköhän useilla neljän vuoden kävijöillä ole jokin pätevä syy tähän. Esimerkiksi ongelmat opiskelutekniikassa, sairaus, vaihto-opintovuosi, SM-tason urheilu tai työ.

Miten aikuiselle ihmiselle oppimisprosessi voi olla niin vaikea käsite? Vain marginaalinen osa väestä oikeasti käy koulua vain sen takia, että sillä voi välttää työnteon. Suurin osa kuitenkin haluaa kouluttautua ammattiin tai tutustua mahdolliseen tarjontaan ennenkuin oma ala löytyy. Luulisi myös, että työnantajat arvostavat kokemusta ja taitoa enemmän kuin virallista kurssisuoritusmerkintää. Jos halutaan maksimoida työpanos, niin annetaan jokaiselle vastasyntyneelle suoraan tohtorin paperit ja laitetaan töihin. Eihän kyvykkyydellä ole mitään merkitystä työn tekemisen suhteen.

Jos joku kaipaa yksityiseen firmaansa työvoimaa, niin kyllähän noita nuoria on työttömänä vino pino. Siitä vain ottamaan, tuskinpa nuokaan kaikki huvikseen elävät pienen tuen varassa.

-PYO

ps. Mitähän STTK:n puheenjohtaja aikoo tehdä kesälomallaan? Hieman uintia, mökkeilyä ja elokuvien katselua kenties?

1 kommentti:

Ez kirjoitti...

Minusta on järkyttävää että STTK:n puheenjohtajat saavat kesälomia. Valtion rahat siinä hukkaan menevät kun tällaiset "huippu"johtajat istuvat mökillä.